اخیراً صاحب واحد تولیدی که با بدهی بانکی مواجه بود از طریق یک واسطه به من پیشنهاد داد که نیازمندان و مراجعان به دفتر نمایندگی شما را از نظر مالی تأمین می کنم، در عوض شما هم کمک کنید تا مشکل من حل شود!

کارچاق کن ها، همه جا در کمین هستند. "گیر" هر چه بیشتر باشد، بازار این کارچاق کن ها هم "سکه تر" است.

کسانی که به کارچاق کن ها مراجعه می کنند دو دسته اند؛ گروهی، در پیچ و خم فرآیندهای دست و پاگیر قانونی، کارشان به گونه ای "لنگ" می ماند که یا امیدی به گذر از بروکراسی خسته کننده اداری ندارند و یا "گرفتن حق از طریق قانونی را غیرممکن" می دانند. اما گروه دومی هم هستند که همیشه کارشان با کارچاق کن ها، راه می افتد. این گروه اساسا، میانه ای با قانون و فرآیندهای قانونی ندارند، سودشان در دور زدن قانون و انجام اعمال غیرقانونی و تبهکارانه است.
کارچاق کنی، رشوه دادن و رشوه گرفتن هر دو عملی غیر اخلاقی و مذموم هستند که انجام آنها تحت شرایطی که بررسی خواهیم کرد، قابل مجازات است.

در گفت وگویی که با نمایندگان مجلس شورای اسلامی داشته ایم آنان نیز بر این باورند که قبح این مسئله در جامعه شکسته شده و به راحتی کارچاق کن ها و رشوه دهنده ها بدون در نظر گرفتن جایگاه افراد پیشنهاد رشوه را مطرح می کند.

محمد علی اسفنانی ، سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی با بیان این مطلب که دستگاه قضایی یکی از مورد اتهام ترین مجموعه ها در دنیا به شمار می آید،‌گفت: حتی سالمترین و بهترین قضات دادگستری در مظان اتهام و رشوه گرفتن قرار دارند، خاطر نشان کرد: دلیل این قضیه آن است که قاضی بر اساس اجازه ای که قانون وی داده می تواند در مورد جان،‌ مال و آبروی افراد تصمیم گیری کند.
وی ادامه داد: بسیار طبیعی است که افرادی که تا این اندازه حیطه اختیارشان وسیع است از سوی افراد فرصت طلب که دنبال ناحق کردن حق و حقوق دیگران هستند در حوزه دادگستری ها برای رسیدن به اهداف خود سوء استفاده هایی داشته باشند.
این حقوقدان مجلس با اشاره خاطره ای از دوران کاری خود بیان کرد: پرونده ای در دست بنده بود که دستمزد هر کدام از هشت وکیل آن، هشتصد میلیون تومان و کارشناس پرونده 50 میلیون بود که در مقابل این مبالغ کلان حق الزحمه من به عنوان قاضی بسیار کمتر از یک میلیون تومان بود.
وی افزود: این در حالی است که مسئولیت قاضی قابل مقایسه با هیچ یک افراد دخیل در برسی پرونده نیست،‌ چرا که در نهایت حکم نهایی و اصلی را قاضی صادر می کند.
سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی با بیان این مطلب پیشنهاد رشوه در کار قضاوت بسیار زیاد است،‌افزود: زمانی که بنده مسئول پرونده ای بودم که فردی با چاقو شخصی را مجروح کرده بود و در مقابل مجرم محکوم به حبس شده بود که از نزدیکان مجرم به واسطه یک کارچاق کن، پیشنهاد کمک مالی به من شد که قبول نکردم.
اسفنانی با بیان این مطلب که برای مجازات رشوه دادن و رشوه گرفتن در نظام کیفری قوانین خوبی وجود دارد،‌ گفت: مجازاتی از جمله حبس، ثبت مال،‌جریمه ای معادل مبلغ رشوه و... در نظر گرفته شده است.
وی اضافه کرد:بهترین مجازات برای رشوه دهنده حبس است که باید از مدت سه سال به بالا باشد.
فاطمه رهبر،‌نماینده مردم تهران و نایب رئیس کمیسیون اصل 90 در مجلس نیز در ادامه این گفت وگو با شبکه ایران با اشاره به اینکه قبل از مسئولیت نمایندگی اش پیشنهاد رشوه به وی شده بود، افزود: بنده با این مسئله برخورد کردم.
وی با تأکید بر اینکه باید با رشوه دهنده به شدیدترین وجه برخورد شود، بیان کرد: حبس و زندان برای این قبیل افراد بهترین و مؤثرترین مجازات است.
محمد سلیمانی، وزیر ارتباطات دولت نهم و نماینده مردم تهران در این خصوص به خبرنگار شبکه ایران گفت: برای ریشه کردن کارچاق کنی، رشوه دادن و گرفتن در وزارت ارتباطات، به جای برخورد با کارمندان با پیمانکارانی که به عنوان هدیه مبلغی به کارمندان می دانند، برخورد کرده و آنان را ‌در لیست سیاه قرار دادم.
وی تصریح کرد: شاید کسی به دلیل نیاز و تعریف هدیه از رشوه، اقدام به گرفتن آن کند، اما باید مسئولان دستگاه های اجرایی تدابیر یاتخاذ کنند که رشوه دهندگان محیط کسب و کار را تخریب نکنند.
نماینده تهران با اشاره به ضرورت شناسایی و برخورد قاطع با کارچاقکن ها، رشا و ارتشا،‌افزود: خوشبختانه تا کنون در مسند نمایندگی پیشنهاد رشوه نداشته ام.
وی با بیان این مطلب که باید سیستمی در کشور حاکم شود که برای سلامت هرچه بیشتر محیط کسب و کار،‌ رشوه دهنده و گیرنده ضرر کنند،‌ گفت: متأسفانه در حال حاضر رشوه گیران و دزدان ضرر نمی کنند و لازم است دستگاه قضایی به این مسئله توجه ویژه ای داشته باشد.
همچنین احمد امیر آبادی، نماینده قم با اشاره به مسولیت قبلی خود در شورای شهر،‌افزود: ساختمانی اضافه بنا داشت که دست اندرکاران این ساختمان مبلغی را به عنوان هدیه دادن به ضعفا به بنده پیشنهاد کرد تا مشکل آنان را حل کنم.
وی با اشاره به اینکه بنده علی رغم آنکه مبلغ پیشنهاد شده بسیار بالا بود، اما آن را نپذیرفتم،گفت: البته مشکلات صاحبان این ساختمان را در روال طبیعی خود حل و فصل کردم.
امیر آبادی در ادامه این گفت وگوی خود با شبکه ایران گفت: متأسفانه فضایی ایجاد شده که بسیاری از افراد گمان می کنند با پیشنهاد رشوه دادن امورات آنان حتی از طریق قانونی هم که باشد، بهتر و با سرعت بیشتری انجام می شود.
وی بر این باور است که البته در برخی مواقع پشنهاد دهنده رشوه از عمل خلاف شرع و قانونی که انجام می شود اطلاعی ندارد، اما باید با افرادی که کار چاق کن هستند و از طریق رشوه دادن و رشوه گرفتن روزگار می گذرانند برخورد شود.
نماینده قم با اشاره به مطابقت مجحازات با نوع جرم، گفت: مجازت های نقدی و زندان بهترین نوع مجازات برای رشوه دهنده و رشوه گیرنده است.
ابراهیم نکونماینده رباط کریم و دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه در دوران نمایندگی به دلیل ترس و واهمه ای که افراد از این جایگاه دارند، هنوز پیشنهاد رشوه ای به بنده نشده است، افزود: البته موردی اخیراً ‌پیش آمد که صاحب واحد تولیدی که با مشکلات عدیده از جمله بدهی بانکی مواجه بود برای رها کردن واحد تولیدی خود از حالت نیمه تعطیل،‌ از طریق یک واسطه به من پیشنهاد داد که نیازمندان و مراجعان به دفتر نمایندگی شما را از نظر مالی تأمین می کنم.
وی اضافه کرد: به این فرد گفتم بدون انجام این کار مشکلش را حل خواهم کرد و لذا با نامه نگاری با چند مجموعه مسئله حل شد.
نماینده رباط کریم در ادامه گفت وگوی خود با شبکه ایران با بیان این مطلب که گاهی افراد این احساس را دارند که با رشوه دادن مشکلاتشان راحت تر حل می شود، گفت: تأسف بارتر آن است که پیشنهاد رشوه به راحتی به افراد مختلف از جمله برخی مسئولان داده می شود.
وی با اشاره به اینکه در صورتی که ثابت شود فردی رشوه داده و رشوه گرفته باید با این افراد بدون کوچکترین اغماضی برخورد شود، افزود: باید تدابیری لازم قانونی اندیشیده شود تا شاهد این پدیده شوم در جامعه نباشیم.
نکو با اشاره به ضروت برخورد قاطع و شدید با مرتکابان به این پدیده نامیمون در مسندهای مدیریتی،‌بیان کرد: باید با این افراد به شدیدترین وجه برخورد شود،‌تا درس عبرتی برای سایر آحاد مردم باشد.
وی با بیان این مطلب در صورت ثابت شدن رشوه دادن و گرفتن از سوی مسئولان باید این افراد از مسئولیت های خود برکنار شوند،‌گفت: محرومیت از تصدی مسئولیت های مدیریتی و تسهیلات دولتی برای این قبیل افراد مجازات خوبی است.

شبکه ایران